"Ha templom mellett mégy el, és orgonát hallasz, siess be, és hallgasd. S ha olyan szerencsés vagy, hogy mellé szabad ülnöd, próbáld meg, és csodáld a zene végtelen hatalmát."

Robert Schuman

 

 

"Orgonán játszani annyi, mint az örökkévalóság megérzéséből és megértéséből fakadó erőt kinyilvánítani."

Charles-Marie Widor

banner1
banner2
banner3

 

 Fotó: Kovács Attila1986-ban születtem Topolyán. Az általános és középiskola elvégzése után a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Hangszerészképző Iskolájában 2009-ben szereztem orgonaépítő-javító oklevelet. Cégemmel a Vajdaságban rég feledésbe merült orgonaépítészetet vagyok hivatott újraéleszteni. Levéltári adatok bizonyítják, hogy az 1800-as évek elejétől egészen az 1940-es évekig több orgonaépítő műhely működött a mai Vajdaság területén, melyek munkái mind a mai napig fennmaradtak a templomok karzatain.

 

Országunkban kb. 200 orgona található, melyek állapota néhány kivételével sajnos elég siralmas, köszönhetően jórészt a közelmúlt háborúinak. Mára a koncertek száma is nagyon lecsökkent, mivel nagyon kevés orgona állapota engedi meg, hogy hangversenyek főszereplője legyen. Az elmúlt pár évben szerencsére több kezdeményezés is elindult a hangszerek felújítására, karbantartására. 

Vajdasági orgonaépítőként elsősorban szülőföldemen szeretnék a hangszerek szolgálatára lenni. Fő célom a régi műemlék jellegű orgonák megmentése, restaurálása az utókornak, ezen kívül a működő orgonák javítása, karbantartása, felújítása.                                                                                                                                                                                                                                                                                       

Munkám során speciális igényeket elégítek ki, mivel minden hangszer felújításánál törekszem az eredeti állapot megtartására. Amennyiben már átépített hangszerre kapok megbízást, levéltárakból megpróbálom kideríteni, hogyan nézhetett ki az orgona átadáskor, és a lehetőségekhez mérten eredeti állapotába állítom azt vissza. A speciális szakértelmet igénylő munkákban közreműködnek díszítő-festő restaurátorok, orgonaművészek és független orgonaszakértők. 

 

Tanulmányi éveim alatt Magyarországon több orgona felújításában vettem részt, többek között: Nagykanizsa, alsóvárosi templom (3 man. 40 reg.); Budapest, Kassai tér (3 man. 50 reg.) Budapest, Szabadság téri református templom (3 man. 38 reg.); Dusnok, katolikus templom (műemlék jellegű restaurálás, 1 man. 12 reg.). 

 

10 évnyi budapesti tartózkodásom után 2015-ben alapítottam meg Topolyán egy orgonaépítő műhelyt.
Az elmúlt években jelentős számú orgona felujítását végeztük el, vagy épp folyamatban lévő munkáinkról a "referenciák" fül alatt olvashat